Geschiedenis in een notendop

 

Turnen in de oudheid
Turnen werd door de Oude Grieken opgezet. In China en India werden in verschillende beschavingen al oefeningen gedaan om lenig en fit te blijven. Toen de Grieken zich er vervolgens in gingen verdiepen en wedstrijden wilden houden, moesten er regels komen om de sport professioneler aan te pakken. Zo ontstond de eerste vorm van turnen. Het turntoestel het paard is in deze periode ook uitgevonden, dit voorwerp wordt ook nu nog gebruikt in de turnsport. De Romeinen die de Griekse cultuur bewonderden, namen de sport over en noemden het arte Gymnastica naar het Griekse woord gymnasium wat oefenruimte betekent. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 verdween ook de turnsport van het toneel.

Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz
Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz
Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz

De Duitse School
In het begin van de 18e eeuw kwam er pas weer belangstelling voor de vergeten sport. Het moderne turnen werd toen ontwikkeld door de Duitser Friedrich Ludwig Jahn. Hij was de grondlegger van het nieuwe turnen en kwam met de Duitse School waarbij hij turnoefeningen bedacht. In 1811 opende hij in Berlijn zijn eerste turnschool. Hij bedacht allerlei turntoestellen zoals de rekstok, ringen en de brug.

Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz
Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz
Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz

Nederland en de turnsport
In Nederland werd in 1830 de eerste turnvereniging opgericht waarna de turnsport ook in Nederland aan terrein won. Op 15 maart 1886 kwam het Nederlandse Gymnastiek Verbond tot stand als overkoepelende organisatie voor de sport. Een halve eeuw later werd dit de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB). Turnen is sinds 1896 een Olympische sport. In 1928 werden de Olympische Spelen in Amsterdam gehouden en wonnen de Nederlandse turnvrouwen goud. Een groot deel van dit team bestond echter uit Joden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vijf van de turnsters en hun coach omgekomen in concentratiekampen.

Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz
Turngeschiedenis GV Wilhelmina Bocholtz

In 1999 fuseerde de KNGB met Koninklijke Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (KNCGV) en werden de twee organisaties samen de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De KNGU is de huidige turnbond. Epke Zonderland is de eerste turner sinds 1928 die voor Nederland Olympische goud behaalde op de Spelen van 2012 in London. In 2013 behaalde ook de wereldtitel. Met een score van 16.000 punten werd Zonderland eerste. Tweede werd de Duitser Fabian Hambüchen en derde werd de Japanner KoheiUchimura.

Drumband

In 1954 wordt, na de nodige voorbereidingen, de drumband opgericht van Gymnastiek Vereniging Wilhelmina uit Bocholtz, met de doelstelling om de gymnastiekvereniging te begeleiden tijdens optochten gehouden bij turnfeesten in binnen en buitenland. 
Tien jaar na de oprichting bestaat de bezetting uit elf marstrommen, veertien dieptetrommen, acht klaroenen en één overslagtrom.

Drumband GV Wilhelmina Bocholtz

Voor het eerst neemt de drumband op 3 juli 1960 deel aan een bondsconcours in Heerlen. Er wordt een eerste prijs voor de marswedstrijden en een tweede prijs voor het concert in de wacht gesleept. Tussen 1960 en 2000 laat de drumband zijn prestaties regelmatig op concoursen en festivals beoordelen. In het jaar 2000 wordt zelfs gepromoveerd naar de 2e divisie sectie B-1 en als klap op de vuurpijl ook de Limburgse titel in de wacht werd gesleept. Dit is voor een drumband vanuit de gymnastiekwereld een prestatie van formaat.

De drumband is het boegbeeld van Gymnastiek Vereniging Wilhelmina. Geen optocht of andere festiviteit in Bocholtz of de drumband zorgt voor de muzikale opluistering. Menig jubilerende vereniging wordt door Wilhelmina naar de kerk of feestzaal begeleid. Al meer dan een kwart eeuw haalt de drumband de deelnemers aan de befaamde Mergelland-wandeltocht binnen. Heel wat carnavals-optochten in Duitsland en België werden opgeluisterd.